Епископ Львовский и Галицкий Филарет: Своей молитвой Церковь не поддерживает власть, а просит Господа о ее вразумлении

15:06, 21 февраля 2014
9 0
Єпископ Філарет

Єпископ Філарет благословив виголошувати особливе прохання за напоумлення влади та пояснив, що своєю молитвою Церква не підтримує владу, а просить Господа про її напоумлення.

Розпорядження по Львівській єпархії Української Православної Церкви № 46 від 20 лютого 2014 року, у зв'язку з останніми подіями в Україні.

Останнім часом в суспільства дедалі частіше виникає запитання, чому Церква не засуджує дії влади, з наказу якої проливається кров громадян України, а продовжує про неї молитися? Реакція однієї з українських конфесій ще більше ввела в оману тих, кому близький біль людей, що страждають. Мені, як громадянину моєї держави, теж боляче спостерігати за діями, які чиняться у столиці. Та ми, як свідомі християни, повинні молитися за владу, за військо, за всіх хто відповідальний за життя людей і мир в країні, щоб Господь вразумив їх чинити правильно в рамках морального Закону Божого. Тільки, молитвою перемагається будь-яке зло, тому сьогодні наша молитва потрібна, як ніколи, всім сторонам протистояння. Тільки Всемилостивий Господь може напоумити всіх діяти в рамках любові – що нам сьогодні потрібно в першу чергу виблагати у Бога. 

В попередніх своїх зверненнях я та інші ієрархи Церкви наголошували, що Церква засуджує кровопролиття – не дивлячись на те, яка б зі сторін його розпочала. Тому і молитва лунає в храмах за тих, хто відповідає за ситуацію в країні – не тому, що висловлює свою підтримку, а просить Господа про їх напоумлення.

Церква Христова, від самого початку ревно і сердечно благає Всемилостивого Бога зглянутися на народ свій, допомогти нам у ці часи важких випробувань. Церква не може бути чи не бути з народом – Вона і є народ! Ми є всі братами і сестрами у Христі і біль кожного з нас – є особистим болем! Тому і свідчили, що найболючішим стане той момент, коли ми відмовимося чути один одного – кожен на своєму Богом даному місці в суспільстві. Цей час настав і вкотре Церква складає всі свої надії лише на Бога!

Саме тому, споглядаючи далі за подіями, благословляю в усіх храмах Львівської єпархії на всіх Богослужіннях під час Мирної та Сугубої єктеній виголошувати саме таке прохання:

За Богом бережену країну нашу, за пом’якшення злих сердець, владу, військо та багатостраждальний народ, і щоб вселився в них страх Божий, щоби ми прожили тихе і мирне життя у всякому благочесті та чистоті.

Та за Літургіями виголошувати священикам древню молитву про припинення чвар і міжусобиць в державі.

Господи Ісусе Христе, Боже наш! Прийми молитви і піднесення наших рук за прощення всіх гріхів і нашого беззаконня, що ними ми прогнівили Твою благість і любов до нас: відверни від нас увесь Свій гнів, що справедливо сходить на нас, духовну руїну душ наших, розбрат, братовбивство, кровопролиття, що нині є в нас віджени, і даруй нам мир і злагоду, взаємопорозуміння і примирення, утверди нас у любові один до одного. Бо Ти відкупив нас Своєю Чесною Кров’ю, заради слави Імені Твого, та для зміцнення Твоєї Святої Церкви, бо Ти благословенний єси во віки віків. Амінь!

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter