Фото УНІАН

Митрополит Володимир був терплячою, смиренною людиною, зумів зберегти чистоту Православ’я та все життя залишався твердим поборником канонічної Церкви. Так охарактеризував приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира під час своєї проповіді у роковини з дня пам’яті попередника нині діючий Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій.

5 липня, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі звершили Божественну літургію та панахиду по спочилому рік тому Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Володимиру (Сабодану).

ВІДЕО

Видео дня

«Сьогодні сповнюється рік з дня кончини Предстоятеля нашої Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Митрополита Володимира. Це була прекрасна людина, добрий пастир, який душу поклав за своїх овець. Блаженніший Митрополит Володимир очолював нашу Церкву більше 20-ти років. Це були важкі часи, але він твердо зберігав і канонічність Церкви, і ті священні канони, по яким має жити Церква. Блаженніший зберіг чистоту нашої Святої Православної віри, яка є найдорожчим скарбом для кожного із нас, тому що саме віра відкриває нам вхід у блаженну Вічність.

Блаженніший вчив нас боголюбивому, благочестивому житію словом, а ще більше своїм прикладом. Це була дуже терпляча, смиренна, кротка людина. Він залишився твердим поборником чистоти Православ’я, канонічної Церкви. Ніхто не міг його зламати, хоча такі спроби й були.

Я думаю, що ми не знаємо всього того, що він перетерпів і переніс протягом свого служіння, але нам відомо, що Блаженніший звершив «тєчєнії свого земного життя» добре. Як говорить апостол Павел «подвигом добрим я подвизався, тєчєніє звершив, віру зберіг» (2 Тим., 7-8). Адже, якість нашого земного життя залежить від того чи зуміємо ми зберегти нашу Святу Православну віру. Якщо ми зберегли її чистою і непошкодженою, то ми послужили так, як Бог нам повелів.

Блаженніший «тєчєніє совершив, віру зберіг». І тепер ми віримо, що Господь возложив Йому вінець праведника у тому Царстві, де живуть святі угодники, де немає хвороби, печалі, де життя безконечне, де радість вічна у Христі Іісусі Господі нашому, якому від нас слава, честь і поклоніння, нині і в безкінечні віки. Амінь».