Фото news.church.ua

9 грудня у день річниці своєї архієрейської хіротонії Блаженніший Митрополит Онуфрій, звертаючись у проповіді до численної пастви, зосередив увагу на євангельських словах: «Якщо хто не прийме Царства Божого, як дитя, не ввійде у Нього» (Мк. 10:15), повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Блаженніший владика пояснив, чому Господь так високо цінує дітей. З одного боку, дитина схожа на дорослу людину, але в той же час вона істотно відрізняється від неї.

«Вона слабка та немічна, вона не може хитрувати чи мстити, вона смиренна, якщо її ображають, то у відповідь може тільки поплакати. Дитина проста та чиста душею і тілом. Ось це є особливості дитини – незлобливість, простота і чистота. Але це, в той же час, є властивості Божественного образу, який носять в собі, як маленькі дитині, так і дорослі люди. І ось цей чистий Божественний образ, ще не спотворений гріхом, привертає до дитини Божу благодать, Божу силу, яка охороняє її.

Видео дня

Якщо хтось скаже, що він не бачив Божої сили, благодаті у світі, то він просто обманюватиме. Подивіться на дитину, як її охороняє Божа сила! Ніхто з розсудливих людей не підніме на малюка руку і не посміє його образити. Тому, що Божа сила його захищає. Але коли людина дорослішає, то Божественний образ в ній потьмарюється. У дорослого поступово з’являються лукавство, гординя, злоба, він втрачає красу, він стає складним, він сам себе не може зрозуміти, близькі його не розуміють, він втрачає чистоту душі і тіла. Коли ці властивості дитячої чистоти губляться в людині, то благодать відходить від неї. Людина здається сильною, міцною, але він більш уразлива, ніж немічне немовля.

… Тому Господь й каже, що для того, щоб увійти в Царство Боже, треба в собі відновити Божественний образ. Якщо ми втрачаємо його, стаючи дорослими, то ми повинні знову дбати про те, щоб відновити його, щоб стати подібним дитині по своїй чистоті і непорочності. Для цього Господь дарував нам покаяння і молитву. Господь вчить нас робити добро, прощати ближніх – це є ті засоби, якими людина відновлює в собі втрачений Божественний образ».

9 грудня, у день 25-річчя архієрейської хіротонії Предстоятеля Української Првославної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася Божественна літургія.